Julen 2012

Tiden går så fort! Den senaste veckan har varit som ett enda stort magsår.
 
Förra torsdagen satt jag uppe till två på natten och rättade elevarbeten eftersom omdömena behövde vara satta innan fredagen. På fredagen satt jag uppe lika länge igen, men då pysslade jag julkort istället. Jag hade väl inte tänkt göra några egentligen, men så ville jag ändå skicka så det var bara att pyssla färdigt. Inte vet jag varför det var sån stress då, för inte sjutton har jag skickat dem än! Men klara är de iallafall.
 
Sen blev det nästan lika sent i lördags, men så satt jag och pillade med julkappar istället. Jag hade fyra fotopapper kvar hemma klockan 22 på kvällen och jag behövde skriva ut precis fyra papper. Man kan ju få ont i magen för mindre! Men skrivaren var snäll och skrev ut precis som jag ville från första början så papprena räckte!
 
I söndags åkte vi på vår traditionella julklappsrunda till släkten. Vi började hos tant Stina ute på Värmdö där vi bjöds på lunch och klädde hennes gran. Sen var tanken att vi skulle till min farfar också men de ringde under dagen och sa att de eventuellt hade magsjuka så det blev ett snabbt julklappsbyte vid ytterdörren istället. På vägen hem stannade vi i Barkarby och köpte de sista julklapparna och sen var jag redo för julafton!
 
När vi kom hem klädde Vendela julgranen (det är väldigt kultätt längst ner kan man säga) och då började väl julkänslan infinna sig lite långsamt.
 
På själva julafton kom både min familj och Richard familj hit och så åt vi middag tillsammans och fick sen paket av tomten. Jag trodde att Vendela skulle vara lika hysterisk som vanligt när någon i mask kommer fram, men hon var kolugn och blev väldigt nöjd över julklapparna hon fick ta emot. Kvällen blev väldigt trevlig även om mina föräldrar inte stannade så länge då Emma var kvar hemma med misstänkt magsjuka.
 
Igår blev det julmiddag nummer två hos Richards föräldrar. Fast innan dess hann jag, Vendela, mormor och mostrarna med en ridtur i stallet. Vendela red Bugsy, mormor red en islänning som hette Sikill (barbacka!) och Emma red yrvädret Bella som verkligen uppskattade snön som kommit under natten.
 
Idag har vi inte gjort många knop. Jag och Vendela gick över till Cissi och Edwin på dagen. Det känns verkligen länge sen jag bara satt hemma hos nån och njöt av lugnet och skitsnacket! Men vilket skitväder det har varit! Plusgrader och ösregn nästa hela dagen. Den fina, fina snön är ju bara ett enda gegg och snart lär det frysa på igen och bli isgata...
 
Imorrn skulle jag och Richard egentligen ha åkt till Köpenhamn och stanna till på söndag, men igår brast tydligen hela mitt mammahjärta och jag insåg att jag inte kan lämna Vendela i fyra hela dagar, så vi bokade om resan (dyrt, men det ska ju ändå kännas roligt att åka iväg, inte jobbigt) och åker istället på fredag kväll. Då är vi borta två dygn istället och det känns mycket bättre. Först tänkte vi att vi skulle ta med oss Vendela istället, men det hade blivit ännu dyrare, så det här känns som en väldigt bra kompromiss. Och jag lärde mig något för framtiden. Kanske blir det lättare att åka bort när hon blir äldre, men just nu är nog två nätter maxlängd.
 
I två dagar har jag letat efter ett kvitto på en skärm som jag köpte till Richard på hans födelsedag förra året. Den har gått sönder och garantin gäller ju än, men kvittot är spårlöst borta! Han har redan varit på Elgiganten och försökte reklamera den utan kvittot, men då köpet inte registrerats på mig så kan de inte hjälpa till. Så det blir nog till att köpa en ny skärm... SURT!
 
Nu ska jag kika på film i sängen innan jag somnar. Det är verkligen ledighetslyx!
 
 

JULLOV!

Det skulle kunna kännas hur härligt som helst just nu, men allt känns bara så sorgligt. Det var först när jag drog ur motorvärmarkabeln innan jag åkte hem som jag insåg att idag var sista gången jag satte min fot på Säbyholm. Hela platsen är nästan magisk med sin hundraåriga historia som skola. Det är inte bara naturen och utsikten över Mälaren som är så fantastisk, utan allting med de fina gamla byggnaderna, de enorma växthusen, traktorerna, de ovanliga träden och växterna, de milsvidda vyerna. Och nu är allt bara slut.
 
Jag hann bara vara där i 2,5 år, men den tiden räckte för att verkligen fånga mitt hjärta. Visst följer elever och kollegor med till Häggvik, men ingenting kommer nånsin att bli detsamma och det känns så himla sorgligt.
 
Imorrn ska jag försöka rätta de enorma buntar jag har kvar och sen ska jag försöka njuta fullt ut av mitt jullov och på nåt sätt försöka ladda om för en nystart i Häggvik. Men det är svårt när man egentligen inte vill...

En dag kvar...

Vilken dag! Först var det packning av flyttkartonger som gällde. Precis hela dagen faktiskt. Förutom när vi bjöds på smörgåstårta till lunch. God som tusan var den vill jag lova!
 
När vi kom hem var det en snabb middag som gällde innan vi begav oss till förskolan för att städa. Egentligen skulle vi bara ha varit med och visat en ny familj hur man städar, men de var hemma med magsjuka så jag och Richard städade själva.
 
Tydligen är det många barn som är sjuka i magsjuka på Vendelas förskola och eftersom hon bara har två dagar kvar innan jullovet så bestämde vi att vi håller henne hemma de här två sista dagarna. Imorrn får hon vara hos farmor och farfar och på onsdag får hon vara hemma för då jobbar vi ändå hemifrån. Kanske är det överdrivet, men de tre omgångarna med magsjuka vi åkte på förra året har satt sina spår. Och jag behöver verkligen vara ledig nu över jul, inte magsjuk!
 
Roligare än så blev inte dagen.
 
 

Ingen söndagsångest!

Imorrn är det arbetsdag, men det gör mig inget - för jag har inga lektioner!!!
 
Visst gillar jag mitt jobb och att ha lektioner, men det är rätt skönt med bara "vanliga" arbetsdagar som omväxling. Dagar då man inte behöver vara förberedd till tändera och inte behöver prestera hela tiden. Att hålla lektioner är lite som att hålla i möten eller föreläsningar flera gånger om dagen. Man förväntas kunna allt och blir ständigt ifrågasatt. Men så ger det så mycket när man ser eleverna utvecklas, så visst överväger det roligare det jobbiga flera gånger om!
 
Slutet på arbetsveckan var tufft men gick vägen. På fredagen hade eleverna avslutning och då följde Vendela med mig till jobbet. Efter lunch och fika åkte vi till Willys och handlade och sen hem för att städa inför kvällen då fyra mammor kom över på middag. De stannade inte så länge och tur var väl det för jag var helt slutkörd!
 
I lördags hjälpte jag och Vendela Patrik och Johan att köra saker från Vällingby till deras nya lägenhet i Farsta. Vilken fin lägenhet det var! Själva trapphuset var väl fortfarande en byggarbetsplats, men lägenheten var färdig.
 
Idag åkte jag och min mor på en mindre shoppingrunda till Plantagen för inköp av julgran, rusta för inköp av krimskrams och Jysk för inköp av en sovsäck till Vendela i julklapp. Hon sover helst i sitt pålakan så Richard kläckte den smarta idén att ge henne en sovsäck i julklapp. Jag gissar att hon kommer att bli helnöjd!
 
På vägen hem gick vi in på K-rauta också och där rear de redan ut sina julgrejer för halva priset så då var vi tvugna att fynda lite där också. 
 
Vendela valde middag ikväll och då blev det sushi (inte särskilt oväntat) och jisses vad nöjd hon blev när Richard kom hem med maten. Hon dukade snabbt som tusan och delade sen upp bitarna mellan sig själv och mig.
 
Nu på kvällen, medan Richard nattade Vendela, gav jag mig ut och tog tag i skottningen som inte har blivit gjort på hela veckan. Jag tankade en skiva från ljudboken i telefonen och sen var det bara att hugga i. Man kan ju lätt säga att det kommit en del snö i veckan! Skivan som var 1,5 timme räckte inte till, så jag lämnade det sista till en annan kväll. Hela uppfarten på framsidan och nästa hela uppställningsplatsen på baksidan är iaf skottade, så det är bara lite kvar vid huset och min bil. Det svåra är ju inte att få bort snön från uppfarten, utan att lyckas göra av all den vita massan nånstans! Bergen runt vår tomt är enorma redan och jag orkar inte skotta särskilt högt! Så jag bygger på bredden och hoppas att nån snäll traktor forslar bort det sen. Tur att vi bor på en bred gata!
 
Nu ska jag duscha, sen hänga tvätt och sen sova. Det blev ingen sovmorgon för mig den här veckan, så huvudet känns lite extra tungt...
 
 

Nationellt prov i matte

I början av terminen kändes den här dagen väldigt avlägsen, men nu var den här. Dagen för mitt första nationella prov i Matte 1a-kursen. Jag var förmodligen lika rädd som eleverna när jag öppnade första provsidan. Det nationella provet blir ju som en riktlinje för vilken nivå undervisningen ska ligga på och jag måste nog säga att jag tycker att jag lagt min undervisning på helt rätt nivå. Jag har krävt att mina elever ska kunna lösa något mer komplicerade ekvationer, trots att kursboken vi använder är av en annan åsikt och likaså de tillhörande proven. Och idag fick jag utdelningen, för visst skulle eleverna kunna lösa ekvationer, även på "bara" E-nivå.
 
Jag är väldigt stolt över elevernas insatser idag. Alla försökte verkligen göra provet så bra de kunde och ingen lämnade in blanka papper eller stormade ut ur klassrummet. Nästan alla satt åtminstone hälften av provtiden och det kändes ändå rätt bra.
 
Ikväll har jag varit själv med Vendela då Richard har spelning på nån julfest. Vi åkte upp till mormor och morfar och gjorde pizza tillsammans med Emma. Sen blev det efterrätt med varma frukter och bär och glass. Vendela var rätt nöjd efter en sån helkväll och slocknade direkt i sin säng när vi kom hem.
 
Själv tänkte jag också kasta in handduken idag. Jag hade behövt ge mig ut och skotta, men idag går det verkligen inte. Jag är helt slutkörd efter nationella provet. Det är som om proppen gått ur helt och hållet.
 
Jag får helt enkelt bita i det sura äpplet imorrn bitti och ge mig ut då istället. Tjoho..
 

Skam den som ger sig!

Igår hittade jag en overall på Intersport här i hålan och priset blev hyfsat med en rabattcheck på 20%. Synd att man alltid ska göra allt så krångligt och ge sig iväg till andra ställen och leta när det man ska ha finns på hemmaplan!
 
Igår var jag, Vendela, Edwin och Cissi på julmarknad vid Gästis. Inte den största julmarknaden kanske, men barnen köpte lotter utan vinst och de fick en pulkatur upp dit. På vägen hem åt vi lunch på Sibylla och sen blev det lördagsgodis på Hemköp.
 
Eftermiddagen ägnades åt projekt "Rädda fiskarna i akvariet". Jag och Vendela var ner till djuraffären och köpte rengöringsgrejer, nya fiskar, fler växter, mer mat och lite annat krafs. Sen när allt var rengjort och fint så pajade lysröret. Så nu blev det ju inte särskilt bra iallafall...
 
På kvällen åkte jag och Kammi till Jakan där vi mötte Patrik för att fira Kammis 18-årsdag. Vi åt middag på den grekiska restaurangen och sen bowlade vi och drack drinkar i bowlinghallen. Vi fick spela i nästan 2 timmar och jag VANN! :-D
 
Jag och Kammi var inte hemma förrän vid närmare ett på natten, men roligt hade vi!
 
Idag gör vi inte många knop jag och Vendela. Richard är i kyrkan och förbereder julkonserten som vi ska gå på senare ikväll. Snart drar vi på oss ytterkläderna och går upp till mormor och morfar en sväng.
 
 

Jag har tabbat mig...

Jjag tänkte snåla med overall i år och låta Vendela ha den ärveoverall från Pop som vi fått min föredetta kollega. Men igår kväll när jag och Vendela var ute och lekte i snöberget på vår tomt så insåg jag att den overallen nog inte längre håller måttet. Både ärmar och ben åkte upp alldeles för långt så det stackars barnet fick snö i både skor och upp till armbågen. Den har nog tappat lite i resåren efter att ha använts av tre barn innan.
 
Så idag åkte jag och Richard iväg för att köpa en ny overall. Eftersom vi var väldigt nöjda med Kaxs overall förra året så åkte vi till Kappahl för att köpa en ny. Vi hade väl inte riktigt väntat oss att personalen nästan skulle skratta åt oss för att vi kommer och frågar efter en overall så sent på säsongen...
 
Just den planen var ju bara att ge upp. Vi gick in på både Stadium och Intersport utan att hitta något lämpligt, men på Barnens hus fanns det faktiskt en Didrikson-overall som hade väldigt bra passform. Men då slog snålheten till och vi ville inte punga ut med 1000 spänn utan jag tänkte att det nog går att hitta en likdan på nätet som är billigare.
 
Jag ska nog sluta att tänka så mycket och bara agera istället. Inte fanken finns det overaller på nätet heller och råkar de finnas så är de dyrare än den vi tittade på. Så det är nog bara att bita i det sura äpplet och åka tillbaka imorrn och köpa en förbaskad overall, kosta vad den kosta vill!
 
Förutom misslyckade overallinköp så har dagen varit rätt bra. Lektionerna gick bra, mailen jag fått från föräldrar gick mindre bra, och eftermiddagens shoppingrunda avslutades med en middag på Pizza hut, så det blev iallafall ett bra avslut. Det var mysigt med lite restaurangkänsla så där på fredagskvällen. Vendela fick välja mat helt själv och slog till på en köttfärssås med spagetti och åt faktiskt upp alltihop!
 
Nu blir det nog sängen. Efter lite tvätthängning förstås..

Ohärligt trött

Ikväll har jag varit gräsligt trött och bara längtat efter att klockan skulle bli tillräckligt mycket för att jag ska få gå och sova. Men nu när det är tid för det så piggnade jag såklart till och är inte alls sugen på sängen längre!
 
Dagen har varit rätt händelselös. Lektioner som vanligt, mer eller mindre lyckade. Sen hem och hämta Vendela och sen middag, julkalender och läggning av Vendela.
 
Roligare än så var inte dagen och nu ska jag nog sova trots allt. Behöver nog gå upp lite tidigare imorrn för att försöka hitta något att ta på mig eftersom jag tydligen inte har orkat ladda en enda maskin tvätt på hela veckan...
 
 

Härligt trött!

Imorse hade jag och Vendela en mysmorgon innan jag lämnade henne på dagis vid nio. Sen åkte jag hem igen och rättade massor med elevarbeten.
 
Innan lunch gav jag mig ut med min snöspade för första gången och skottade så jag åtminstone kunde komma till bilen. När jag gav mig ut nästa gång (en halvtimme senare efter att jag ätit lunch) var alla mina fina gångar borta! Vi bor verkligen i ett blåshål på vår gata! Från gatan och uppför uppfarten var det snö upp över mina knän och detsamma gällde på stenläggningen på framsidan. Men på baksidan (där min bil står) var det i princip snöfritt och jag behövde inte ens borsta bilen!
 
Vägen till jobbet var bättre än jag hade förväntat mig. Det var lite drivsnö i några kurvor den sista biten mellan Bro och skolan, men det var inga problem att köra. Värre var det när jag skulle hem! Kolsvart och riktigt snöstorm som gjorde att sikten var kanske 5 meter. Med drivsnön och mötande trafik på den smala vägen så trodde jag att jag skulle hamna i diket. Men jag klarade mig, förmodligen tack vare att jag inte mötte någon i den långa uppförsbacken. Hade jag behövt sakta ner farten där så hade jag aldrig tagit mig upp.
 
Men hem kom jag, men jag hann undra både en och två gånger vad jag egentligen gett mig in på?!
 
Väl hemma lagade jag och Vendela fisk och potatismos till middag. Sen tittade vi på julkalendern, mest för att hon skulle få öppna dagens lucka. Själva programmet bryr hon sig inte så mycket om ;-)
 
När hon äntligen somnat gav jag mig ut för dagens andra snöskottningsrunda. Det var HUTLÖST mycket snö att få undan! Och jag har ingenstans att göra av det heller! Andra grannar verkar ha skickat ut sitt mitt i gatan eftersom det ännu inte är plogat, men det var omöjligt för mig för då hade jag bildat nya alperna mitt i gatan. Inga andra grannar verkar ha haft lika mycket snö som drivit in (och fastnat) på vår tomt. Dessutom har vi ju så stora ytor att skotta. Bara snön från uteplatsen på framsidan resulterade i ett stort snöberg på gräsmattan till Vendela. I en och en halv timme var jag ute och använde musklerna! Även om det blev tungt på slutet så var det ändå rätt avkopplande med en ljudbok i öronen. Hoppas nu bara att plogbilen kommer i natt, för annars måste jag skotta undan ett av mina berg bakom min bil innan jag kan åka nånstans...
 
Vi har förresten en snöslunga, men jag tycker nog att det är rätt roligt med snöskottningen, bara man har tiden till den. Så idag blev det muskelkraft!
 
Nu ska jag lägga mig och lär sova gott i natt! :-)

Meeen då!

Varför kommer migränen tillbaka? Eller frågan jag egentligen ska ställa är kanske "Varför försvann migränen under några veckor?" Vad var det som var annorlunda under den tiden? Jag kan inte komma på en enda grej, men den höll sig borta i två omgångar på tre veckor var. Nu är den tillbaka i sin vanliga skepnad. Den smyger sig på under arbetsdagen, jag känner av den lääänge och tror att den ska gå över, men så blir det bara värre och till sist får jag ge upp och ta medicin trots allt. I-R-R-I-T-E-R-A-N-D-E!
 
Jaja, dagen i övrigt var nog ganska bra idag. Vendela sov till strax innan åtta och sen körde jag henne till dagis på vägen till jobbet. Lektionerna flöt på väldigt bra och mina eftermiddagsmöten blev inställda. Då åkte jag och mötte upp Emma istället på Börjes, passade på att byta Richards vinterjacka mot en annan storlek och sen hämtade vi Vendela innan vi åkte till Stigsberg för att Emma skulle shoppa hästtäcke.
 
Väl hemma blev det middag (väldigt god sådan ur Icas Billiga veckan) och sen lite julkalender och därefter sängen för Vendela.
 
Jag tänkte att jag också skulle sova tidigt, men så blev jag så vansinnigt sugen på lussebullar, så jag tog bilen upp till min mor som jag visste hade nybakta sådana och snodde med mig en påse hem. Så nu, efter lite varm choklad och lussebullar, är jag både varm och pigg!
 
Men jag ska nog ge mig på ett försök att sova ändå, är rätt trött och migränen känns fortfarande av...

Fantastisk helg och värdelös start på veckan!

Vad långt det blev mellan inläggen nu då...
 
I torsdags kom Cissi över en stund på kvällen och pysslade julkort med mig. Två fula kort fick jag ihop, så jag är inte särskilt taggad på att fortsätta...
 
I fredags fyllde Kammi 18 så då tänkte jag att jag skulle dra med henne ut på krogen och bjuda henne på en drink. I den här hålen är det Biffen eller Greken som gäller, så jag valde Greken. Men där hade de inga drinkar med än såna som kunde göras på mjölk, kaluha och baileys typ. Så hon fick ett relativt stort glas fyllt med kaluha, baileys och cointreau (tror det sista var det iaf). Ingenting mer! Men det var förvånansvärt gott faktiskt. Sen bjöd de henne på en shot med turkiskt peppar också, så nog fick hon ordentligt med alkohol!
 
På fredagseftermiddagen satte jag och Vendela ihop vårt pepparkakshus. Eller ja, hon åt non stop och jag brände mig på sockret typ. Hon lärde sig nog en del nya svordomar också eftersom huset rasade ihop med jämna mellanrum och dessutom sprack rätt över väggarna!
 
Hela helgen var så där härligt oplanerad. I lördags var Richard iväg med Vendela till faster och bakade lussebullar. Då fick jag en väldans massa gjort här hemma! Jag städade, lagade, letade och bara njöt av lite ensamhet.
 
På kvällen åt vi en helt magnifikt god middag bestående av ugnstekt oxfilé (så mör att den smälte på tungan) tillsammans med grönpepparsås (fuskade med färdigköpt) och potatis i ugn. Det slog alla köttbitar vi ätit på restaurang på länge kan jag lova! Enkelt, och relativt billigt ändå.
 
I söndags begav vi oss till Sigtuna för julmarknad, men det var ett rejält klavertramp. Bilen visade visserligen "bara" 10 minusgrader, men det blåste så isande så kyleffekten var nog bra mycket högre. Det blev inte roligt alls med marknaden. Vi bara frös som tokar och längtade hem. Men vi fick en trevlig lunch tillsammans på ett café och Vendela fick en efterlängtad påse brända mandlar så hon verkade nöjd iallafall.
 
På kvällen begav jag och Vendela oss till Greken för en födelsedagsmiddag för Kammi och resten av familjen. Jag tyckte jag var smart när jag drog iväg med Vendela i pulka, men hann knappt in i skogen innan jag insåg att plogbilen varit jäkligt grundlig och plogat ända ner till gruset. Lagom jobbigt att dra pulkan kan jag lova! Jag orkade inte ens försöka ta mig hem på samma sätt, utan min snälle far skjutsade hem mig så jag kunde ta bilen och hämta Vendela.
 
Idag har varit en så där riktigt skitdag. Jag har sovit alldeles för lite eftersom Richard är sjuk och ligger och hostar och Vendela har vaknat stup i ett hela natten. Så när morgonen väl var här var jag så trött att jag höll på att kräkas, men det var bara att bita ihop och pallra sig iväg till jobbet. Väl där jobbade jag bara några timmar innan jag åkte till vårdcentralen för ett besök hos kuratorn i och med migränutredningen och sen tillbaka till jobbet för att jobba färdigt resten av dagen. Därefter handla på Willys. Märkligt nog kostade denna veckas storhandling bara 274 kr, medan förra veckans gick på över 900... Men så köpte jag en vinterjacka till Richard på Fliesbergs idag också, så jag den totalt spenderade summan blev ju nästan densamma :-)
 
Sen hämta Vendela, hem och fördriva tiden nån timme innan jag kunde laga mat, bara för att Vendela skulle vägra och få sitt första riktiga utbrott nånsin. Hon skulle prompt äta sin paprika (hennes enda middag) i vardagsrummet, medan jag prompt hävade att hon skulle sitta i köket. Inte mycket till matro för mig och Richard när hon gick runt och grät "Men jag vill titta på tv", varpå vi svarade "Gör det, men lämna paprikan här för vi vill att man äter tillsammans" och hon kontrade med "Men jag kan prova att äta i soffan". Om och om och om och om igen... Till sist blev det tv och ingen middag. Bra avslut på den dagen för henne!
 
Nu borde jag ha tagit tag i en jävla massa rättning, men jag orkar inte! Jag har redan tagit migränmedicin och nu tänker jag ge upp för idag! Hoppas Vendela har vett nog att sova längre än till sju imorrn när jag faktiskt inte börjar förrän 10.30.
 
Godnatt!

RSS 2.0