Nedräkning

Idag fyllde Richard år. Nästa år blir han 40!!!

Jag och Vendela gick upp vid nio och förberedde hans firande. Det blev en tur till Ica för inhandlande av fikabröd och en rostbiffslandgång. Passade på att svänga förbi en mammakompis också för att hämta ett akvarium jag köpt av henne. Nu ska jag bara köpa lite stenar och sen blir det fiskar för Vendela.

Klockan hann bli kvart över elva innan vi kunde uppvakta Richard på sängen, men han hade nog inget emot sovmorgon. Efter fika och paketöppning var jag tvungen att lägga mig en helt olidlig huvudvärk. Det kändes inte som migrän, för det satt på andra sidan och kändes snarare som ett spjut in i huvudet än pulserande migrän. Jag tog migränmedicin oavsett och la mig sedan. Försökte ta mig upp efter en timme, men det var omöjligt. Så jag låg kvar i tre hela timmar innan jag lyckades masa mig upp. Värken var fortfarande kvar, men försvann allteftersom under kvällen och nu är den helt borta.

Eftermiddagen ägnade vi åt att städa för klockan 18 kom Richard föräldrar och syster hit på lite fika. Vendela tokflippade och tjoade som en tok hela eftermiddagen och kvällen. Sen när vi fikat färdigt och alla gäster gått (närmare kl 21) frågade jag och hon ville gå och lägga sig och då var det bråttom för henne att få på pyjamasen och borsta tänderna. Väl i sängen blev hon väldigt nöjd och bad att få täcket över sig, sen somnade hon utan ett ljud.

Igår träffade jag och Vendela våra fina mamma- och barnkompisar Linda, Cissi, Edwin, Isabelle och Sebastian. Vi fikade på Solslätten och de tre stora barnen (Sebastian räknas fortfarande som bebis) var så söta tillsammans. De leker verkligen med varandra och busar tillsammans.

På kvällen åkte jag till min bror för att spela Risk och äta pizza. På vägen dit passade jag på att köpa en datorskärm till Richard i födelsedagspresent. Risk-spelandet gick rätt dåligt och jag förlorade redan vid tio på kvällen, men åkte inte hem förrän vid halv ett. Redan då började den där otrevliga huvudvärken.

Idag tackade jag nej till jobbet jag blev erbjuden. Jag vill nog egentligen gärna ha det, men den största anledningen till att jag tackar nej är att jag måste försöka tänka på min hälsa. Om jag hoppar på en ny tjänst så innebär det mer arbete och nya kurser att sätta sig in i. Dessutom måste jag lägga upp en helt ny undervisning eftersom det är nya elever och ett annat upplägg på kurserna. Jag orkar helt enkelt inte. Jag har jobbat mer än heltid under hösten och pluggat som en gris samtidigt. Resultatet blir att det i vår lättar i mitt schema. Efter sportlovet har jag knappt några lektioner alls och det behöver jag verkligen! Så därför tackar jag nej till ett jobb som jag nog faktiskt vill ha, trots att det är längre resväg, mer arbete och inga lov. Men jag hoppas att de söker lärare igen till hösten.

Nu ska jag hugga in på glassen jag precis gjort i glassmaskinen!




Dilemma

Idag började morgonen mindre roligt. Jag och Vendela gick upp vid åtta och gjorde oss i ordning för att göra Emma sällskap i stallet när veterinären skulle undersöka hennes bångstyriga häst. Dessvärre kom veterinären inte bara för Amadeus skull, utan även för att avliva ett halvblodssto. Det var otroligt sorgligt att se den döda hästen ligga på stallplanen och ännu värre kändes det när lastbilen kom med sin kran och hissade ner hästkroppen i en container. Det kändes så ovärdigt på nåt sätt. Hur man nu skulle kunna göra en hästavlivning mer värdig vet jag inte riktigt.. Det är ju inte helt lätt att flytta på 700 kg död häst.

När vi kom hem blev det en snabblunch och dusch för att sen åka iväg till Västerås. Målet med det besöket var en arbetsintervju på en komvuxutbildning som sökte mattelärare. Jag var löjligt nervös innan och sluddrade när jag pratade, men efter ett tag gick det bättre. På slutet gick det ännu bättre eftersom jag i princip blev erbjuden jobbet. Hur jag ska göra nu vet jag inte riktigt, men jag återkommer när jag har bestämt mig.

Efter intervjun fikade jag med Richard och Vendela. Sen shoppade vi trosor till Vendela eftersom hon har bestämt sig för att bli en stor tjej och sluta med blöja. Vi får väl se hur det går...

På vägen hem stannade vi i Hälla och åt middag på Max samt inhandlade en födelsedagspresent till Vendela. Jag är väldigt nöjd med den och längtar tills hon fyller år!

Nu ska jag glufsa lite mer choklad i hopp om att det lindrar huvudvärken jag dragit på mig.

Hade gärna haft min mobil i närheten och spelat wordfeud, men den ligger förmodligen kvar i bilen Richard tog upp till replokalen... Wordfeud är alfapet på mobilen och man spelar mot sina vänner. Väldigt roligt, men man blir ju lätt besatt. Tänkte att jag inte har tillräckligt mycket att göra annars i livet ;-)

En vanlig lovdag

Idag vaknade jag kvart i åtta och kände ingen mening med att somna om. Jag hade ställt klockan på 8.45 för att kunna ringa veterinären för Emmas räkning innan telefontiden stängde kl 9, men nu gjorde jag det direkt vid åtta istället. Sen telefonade jag med min mor alldeles för länge innan jag hann börja plugga lite innan Vendela vaknade vid nio.

Dagen idag har varit så där härligt meningslös. Jag börjar visserligen känna mig lite stressad över att halva lovet har gått, men samtidigt har jag inte så där jättemycket jag egentligen måste göra. Plus att mitt schema efter jul inte ser alltför jobbigt ut, även om det är många lektioner. Sen efter sportlovet är det rena latmaskschemat med väldigt få lektioner. Vissa dagar är jag till och med helt ledig!

Nu har jag nästan läst färdigt boken jag skulle ha sammanfattat för tre år sedan. Det känns som ett skämt! Hur svårt är det egentligen att skumläsa en sketen bok och sammanfatta den lite snabbt? Tydligen för svårt för mig... Jag lyckas skriva en c-uppsats vid sidan om mitt heltidsarbete, men att läsa en ynka bok...? Jag har nog förresten inte skrivit om resultatet på uppsatsen här än? Betygsskalan sträcker sig från A till F. A är högst betyg, E är lägsta betyg för godkänt och F är underkänt. Min uppsats fick ett B. Det är egentligen jäkligt bra, men jag känner mig rätt likgiltig. Det känns som att det inte spelar någon större roll vilket betyg jag fick, utan det viktiga är bara att skiten är gjord.

På eftermiddagen idag promenerade hela familjen ner till lekparken en stund. Vendela åkte en gång i rutchbanan, sen klättrade hon upp en gång till, men ändrade sig och klättrade ner igen för att istället ägna hela lekstunden åt att gunga.

När Vendela lagt sig provade vi vår nya glassmaskin. Det är knivigare än man kan tro det där med glassmaskin. Det ska kokas, kylas, vispas och så vidare innan man kan hälla i smeten i maskinen så det blir glass. Jag valde ett relativt enkelt recept som bara innehöll sånt vi har hemma. Dessvärre smakade det inget vidare. Kanske skulle man inte haft äggvitorna i också, utan bara gulorna. Det smakade iallafall väldigt mycket ägg och sockerkakssmet. Men skam den som ger sig, nytt försök imorrn!

Nu ska jag läsa lite litteraturhistoria i sängen inför mina kommande lektioner i Svenska B. Imorrn blir det full rulle och det händer något skojigt som jag inte kan berätta om än.

Jul, jul, strålande jul

Nu är det redan annandagen. Julafton seglade förbi, juldagen likaså och nu är snart hela julen över. Lite trist känns det allt!

I fredags var vi iväg och handlade de sista julklapparna. Sen ägnade jag kvällen åt att slå in alltihop och det tar ju sin lilla tid, även om det inte var särskilt många klappar.

I lördags var det så dags för julafton. Vendela sov till tio, sen blev det en lång frukost innan vi öppnade julklapparna som fanns under granen. Och det var inte många det. Jag insåg att vi bara hade en enda julklapp till Vendela, men vad gjorde det, hon fick rejält med klappar sen ändå. Dessutom fanns det ett stort paket till henne från tant Stina också och där i fanns en docka med massor av kläder och filtar, täcken och kuddar. Vendela blev verkligen förtjust och bytte kläder på den stackars dockan hur många gånger som helst. Sen åkte alla andra dockor ur docksängen för där skulle den nya bäddas ner. När hon sen skulle sova på kvällen så skulle dockan och alla de hundra täckena och filtarna ligger i sängen bredvid henne. Lite lagom trångt så där...

Vendela verkade väldigt exalterad över julafton och vägrade sova på eftermiddagen. När vi, efter Kalle Anka, begav oss ner till farmor och farfar hade hon inte sovit en sekund. Sen var det full julaftonsös resten av kvällen med mat, Karl-Bertil Jonsson och julklappsöppning och Vendela klagade inte. När vi äntligen tog oss hem, med bilen fylld av öppnade julklappar, hade hon varit vaken i över 10 timmar. Kanske lite väl länge för en tvååring. Hon somnade i bilen innan vi ens hann ut från gatan och var sen lätt att lägga över i sängen hemma. Sen sov hon till kl 10 igår.

Då fortsatte julfirandet, men den här gången hos mormor och morfar. Middag igen och sen ännu mer julklappar. Det stackars barnet förstår ju inte varför man ska öppna så många paket utan att få leka med det som är inuti. Vendela hade varit nöjd med en julklapp som hon hade fått öppna och leka med direkt. Men är man enda barnbarnet från alla håll så blir det en rejäl hög med klappar, så hög att hon tröttnade på att öppna och överlät det åt sin mor istället.

Även den här gången blev det sent och Vendela var nog inte i säng förrän vid tio. Själv satt jag uppe och gjorde klart julkorten som jag faktiskt fått iväg idag. Det är ju fortfarande jul så helt fel är det väl inte. Hoppas de kommer fram i år iallafall. Och att kortet som finns inuti sitter kvar, för jag hade inte kuvert så det räckte till alla kort. Jag hajar inte varför jag envisas med att göra så komplicerade julkort!? Tre är kanske roligt, men i år har jag gjort 30. Då blir det bara ett tråkigt måste. Nä, nästa års julkort ska jag nog börja med i mars eller nåt.

Nu ska jag försöka rensa i den här röran som uppstått i allt julkaos. Vendela sover middag och Richard ligger bakis efter lite för stort alkoholintag tillsammans med min far igår kväll. Själv höll jag mig nykter, så när som på några klunkar alkoläsk. Min käre mor frågade mig först om jag kunde åka till stallet med Emma senare under kvällen och ta in hästarna och sen bjöd hon mig på alkoläsk. Smart drag! Tur att jag själv kom på misstaget innan jag hunnit dricka för mycket.


Julledigt?

Mitt lov började i tisdags, men jag kan nog ärligt säga att det var länge sen jag var så här stressad som jag har varit de senaste tre dagarna!

Sista arbetsdagen kändes rejält. Start 8.00 och sen möten heeela dagen tills jag åkte hem 18.45. Lagom mör efter det!

I tisdags åt jag lunch med min föredetta kollega Hanna och firade hennes nya jobb (hon har ännu ett nytt sen hon slutade hos oss). Sen åkte jag till Jakan och mötte min mamma för att köpa julgran. Vi besökte Jula, köpte julgran på Plantagen, fikade lite och åkte sen tillbaka till Jula.. Kul att handla där tydligen ;)

Väl hemma satte jag igång att rätta. Jag hade en helt ENORM bunt med uppgifter att rätta och satt till ett på natten.

Igår väckte jag Vendela klockan åtta för att tillsammans med Edwin gå till förskolan och lämna några julklappar till fröknarna. Sen blev det ännu mer rättning och framåt två-tiden hade jag satt alla omdömen. Då var det bara att snabbduscha, byta om och packa en sovväska för Vendela. Hon sov hos mormor och morfar medan jag och Richard åkte in till stan för en musikal på stadsteatern. Vi började med lite shopping på Clas Ohlson, sen middag på mongolian barbeque-restaurang (godare än på länge!) för att sen avsluta kvällen med musikalen Hair.

Det var en helt fantastisk musikal! Visserligen blev jag lite fundersam i början av den nakne trumpetaren, men sen blev det bara bättre (och massor av nakna människor!).

När vi kom hem var klockan över 23 och då satte jag igång med julklapparna som släkten skulle ha. Givetvis bråkade skrivaren en aning, men sen fick jag ut alla bilder jag ville ha. Klockan var några minuter i tre när jag kröp ner i sängen.

I morse klev jag upp vid åtta för att fortsätta med julklappsfixandet. Jag hade tänkt gå upp vid sju, men det gick inte! Av den anledningen blev jag därför också sen till dagens nästa äventyr - att åka runt till släkten och dela ut julklappar. Men det gick bra ändå. Vi började med en braklunch hos min mammas moster, sen vidare till min mormor för lite piroger och bakverk och tillsist till min farfar för lite bullar och kakor. Kanske fanns det en anledning till att mina byxor gick sönder...

När alla julklappar var utdelade hann vi inte mer än hem och byta byxor innan vi åkte iväg till nästa äventyr. Min barndomsvän Evelina fyller år idag så vi åkte hem till henne och åt lite tacos och fikade.

Stackars lilla Vendela sov först borta natten till idag och sov då rätt dåligt. Sen sov hon korta snuttar i bilen mellan släktbesöken och sen drog vi med henne på kalas när klockan var över 19. När vi åkte hemåt vid tio hann vi knappt sätta oss i bilen innan hon tvärsov! Men duktig har hon verkligen varit, vår lilla skrotunge! Hon gnäller egentligen aldrig, men vill gärna sitta i knäet med Nasse och nappen när hon blir riktigt trött.

Nu är jag helt slutkörd! Imorrn tänkte jag försöka få upp julgranen och städa lite här hemma så det kanske blir lite julstämning i huset.

Godnatt!


Helgen snart slut..

...men vad gör det? Det är ju snart JULLOV!!!

Ikväll inser jag skillnaden mellan ett lärarjobb och ett "vanligt" jobb. Jag ska jobba hela dagen imorrn, men jag har inte tusen saker i huvudet, för jag måste inte planera lektioner. Visst är jag med på att det inte alltid är helt lätt med andra jobb heller, men just det här eviga planerandet är jobbigare än man tror. Man är aldrig riktigt ledig, för man tänker hela tiden på hur man kan lägga upp saker, för det finns inte riktigt tid till det under själva arbetsdagarna. 

Idag blev det sovmorgon igen till tio. Sen skyndade vi oss för att hinna plocka upp mormor vid halv elva. Det gick väl så där med den tidsplanen. Det var enklare förut när Vendela gjorde som man ville när man skulle iväg. Nu springer hon mest runt och man får jaga henne både en och femton gånger innan man äntligen kommer ut genom dörren. Och råkar man glömma nånting så får man garanterat jaga en gång till för hon smiter som en oljad blixt!

Tillsammans med mormor gick vi på julmarknad i Sigtuna. Jättemysigt och det var ju ändå lite snö (hmm... tö). Till lunch blev det en riktigt fräsch brie- och salamiciabatta på ett café. Jag höll hårt i den ynka hundringen jag har kvar, men köpte brända mandlar och lite skaldjursröror. Vendela är helt besatt av brända mandlar och blev skitförbannad när hon inte fick hålla påsen själv.

På vägen hem somnade hon i bilen och sov tills vi kom hem. Då fick hon vakna så hon skulle kunna somna i tid ikväll eftersom det är dagis imorrn igen. Sista dagen innan hennes jullov också.

När vi kom hem byggde vi en snögubbe tillsammans. Eller jag rullade, bar och dekorerade medan Vendela stod och käkade snö... Den tanken slog mig aldrig innan snön kom. Nu känns det inte alls lika kul med vitt ute! Bara hon låter bli den gula snön...

Under eftermiddagen blev det lite pluggande på en gammal restuppgift och sen badade jag och Vendela badkar tillsammans.

Nu ska jag nog knyta mig för ikväll så jag orkar med min extremlånga arbetsdag imorrn.

Förresten finns det nya bilder på bilddagboken (eller dayviews.com som det tydligen heter nu). Har bara lagt upp några av studiobilderna vi tog, samma bilder som redan ligger uppe på facebook. Jag har typ det tiodubbla på min skiva, men alla måste ju inte visas överallt :)

Härliga ledighet!

Idag vaknade jag strax innan tio tillsammans med Richard och Vendela. Efter en lång och mysig frukost gav vi oss på att städa Vendelas rum. Det gick väl så där med två vuxna som städade och en 2-åring som rev ner allt igen. Hon var snabbare än oss! När hon studsade vidare till vår säng var jag snabb som tusan att slå igång en film med Mamma mu och sen låg hon i sängen under täcket och tittade på film medan vi städade klart.

När det blev dags för lunch hade vi den här konversationen:
J: Vill du äta köttbullar?
V: Nej!
J: Vill du ha korv?
V: Nej!
J: Fiskpinnar?
... V: Nej!
J: Men vad vill du ha då? 
Då svarade hon "UUUUNCH!" som betyder lunch. Ibland undrar man ju...

Jag hade lite halvont i huvudet från att jag vaknade så när Vendela sov middag så passade jag på att lägga mig en stund. Tjoff sa det så var klockan nästan tre och jag hade sovit i två timmar och Vendela lika så!

Jag gick in och försökte väcka henne, men hon vägrade kliva upp! Det tog en halvtimme att få henne ur sängen för hon var så grymt trött. Väl upp blev det snabb påklädning, presentinpackning och iväg med bilen hem till goda vänner för att fira lilla (eller kanske stora) Iinas födelsedag.

När vi åkte hem funderade vi över middag och Richard övertalade mig att vi skulle äta ute. Sagt och gjort, en superb middag med oxfilé på thailändskt vis blev det!

När Vendela lagt sig rättade jag några nationella prov och sen har jag pysslat med julkorten. Kanske lyckas jag få iväg dem innan jul i år?

Nu ska jag krypa i säng, väldigt nöjd med dagen! Så borde det kännas jämt, att man kan umgås hela familjen när man väl är ledig. Bara göra sånt som är roligt och trevligt och slippa känna den där förbaskade ångesten över pluggande hela tiden!



Tomten är far till alla barnen

Nu har jag försökt med en massa julstämningsknep, julmarknad, julkortstillverkning, julfotografering och julkonster. Men inget verkar få igång julkänslan hos mig och ändå är det sista advent på söndag! Nu ikväll gick filmen "Tomten är far till alla barnen" på tv och för första kvällen på väldigt länge vräkte jag mig i soffan och tittade på film. Den är så där julmysig och lagom rolig och pinsam, men inte gav den med julkänsla... Men jag slappade såklart inte hela filmen igenom, utan i pauserna satte jag betyg på min elevers tal utifrån de kommentarer jag skrev i tisdags. Det gäller att inte förspilla alltför mycket tid!

Det är en lite märklig jobbvecka det här. Jag har inte varit hemma förrän efter sex en enda kväll under veckan, men jag har bara haft migrän en enda dag! Jag förstår verkligen ingenting! Jag har stressat, varit hungrig, svettats och inte druckit tillräckligt med vatten, jobbat länge, men ändå ingen migrän. Ingen är tacksammare än jag!

Igår var det som sagt dags för nationellt prov i matte. Jag är grymt stolt över mina elevers resultat! Självklart skulle fler kunna vara godkända, men jag tycker ändå att de gjorde bra ifrån sig och det syntes att jag faktiskt lyckats lära dem en del åtminstone. Jag stressade från halv åtta på morgonen ända till kvart i fyra när den sista eleven lämnade in sitt prov. Sen ägnade jag hela kvällen åt att rätta proven, för att få dem ur världen. Det var över 40 prov i två delar och nu är jag klar med allihop!

Imorgon är det avslutning med jullunch på eftermiddagen. Vendela är ledig från dagis och får följa med mig till jobbet. Sen blir det mer rättning imorrn kväll och i helgen så kanske jag är klar till på måndag och kan ta jullov på riktigt.



Vår finaste luciatärna!

Idag började morgonen klockan sex istället för halv sju. Strax efter sju promenerade hela familjen till dagis för att se det fina luciatåget med alla barnen. Vendela hatade sitt lucialinne redan igår och det blev inte bättre idag. Trots att jag var snällt och "sydde" upp det åt henne i morse med silvertejp...

Hon var jätteledsen på dagis över linnet som jag tvingade på henne mot hennes vilja. Det röda bandet i midjan var dock okej och likaså ljuset som hon höll i handen. Luciakronan var däremot lika förhatlig som linnet. Sen gick hon i luciatåget ändå med linne, band och ljus i handen och var världens finaste lilla luciatärna!

Avdelningen var alldeles knökfull med föräldrar, mor- och farföräldrar och alla barn, men Vendela verkade nöjd ändå. Hon fick dessutom syn på mig i publiken, men satt ändå snällt kvar hela framträdandet igenom. Vår duktiga Skrutt!

Efter lite fika vinkade hon av oss, gladare än vanligt. Kanske var det skönt att bli av med mamma och pappa så hon kunde busa fritt!

Resten av dagen har varit ett enda kaos. Jag har haft lektioner precis hela tiden och de få, korta luckor jag har haft har snabbt blivit fyllda med kuratorsamtal eller att försöka hjälpa elever att skriva ut arbeten. Jag har verkligen varit så där stressad så man trummar frenetiskt med fingrarna så fort man får tillfälle. När lektionerna var slut var jag tvungen att förbereda inför de nationella proven som är i morgon. När jag äntligen kunde bege mig hemåt var klockan efter sex. Dessutom måste jag dit tidigt imorrn för att fixa det sista. Det är verkligen inte roligt när det är så här stressigt!

Nu ska jag försöka ge mig på en sammanfattning av en bok innan jag dimper i säng. TRÖTT är bara förnamnet på mig idag!

Slutspurten

Om jag överlever den här veckan så tänker jag minsann fira med champagne!

Veckan började rätt dåligt med mindre bra lektioner. Jag slutade redan vid halv två, men var inte hemma förrän sex!

Sen var det plugg för fulla muggar och nu har jag precis lämnat in den andra inlämningsuppgiften. Nästa ska inte in förrän 9 januari så lite jullov kanske jag kan få ihop. Tänkte visserligen försöka få undan allt jobbigt innan jag tar jullov på riktigt. Problemet är väl att det är så sjukt mycket som ska rättas! 35 nationella prov i Svenska B, närmare 50 i Matte A, några i Matte B och sen en förbaskad massa inlämningsuppgifter i alla möjliga ämnen...

Men lite lussebullar och pepparkakshus ska det väl kunna bli ändå hoppas jag!

Nu blir det sängen. Morgondagen blir lååång och onsdagen förmodligen ännu längre med nationellt prov i Matte A. Jag ska springa som en jojjo emellan för att försöka göra provet muntligt med alla som vill.


Proppmätt!

Snacka om intensiv dag! Visserligen började den inte förrän 9.30 när Vendela vaknade, men sen har det varit full rulle hela dagen.

Det blev en snabb påklädning och frukost eftersom vi skulle möta Cissi och Edwin för en sväng till en loppis och en julmarknad. Loppisen var nog den sämsta jag varit på hittills. Bara en massa krimskrams som jag verkligen inte var intresserad av! Däremot hittade vi ett litet barn ensam ute vid stora vägen som vi fick hjälpa till sin mamma och pappa. Det var det mest spännande på den loppisen...

Sen promenerade vi upp till Gästis för att besöka julmarknaden där. Lite snopet var det när vi kom dit några minuter i elva och mötte en nästan tom parkering. Efter lite wappande på mobilen insåg vi att julmarknaden inte började förrän klockan 12.

Då blev det istället en promenad till Solslätten för lunch. Vendela och Edwin delade på en pajbit. Själv tog jag en baguette som var snustorr. Dessutom innehöll den en skiva ägg, mitt bland brieosten och salamin. Lite märkligt! Efter en stund dök Linda upp med lilla Sebastian också. Det blev en sån där mysig, men lite hysterisk (som det alltid blir med barn som är överallt och ingenstans), lunch med mammor såsom det var "förr i tiden" när man var mammaledig.

Med mätta magar promenerade vi tillbaka till Gästis och gjorde ett nytt försök på julmarknaden. Den här gången gick det bättre, även om det kanske inte var så där jättemycket att se.

Väl hemma körde Richard iväg Vendela till farmor och farfar medan jag hängde tvätt. Sen åkte vi till Veddesta för att spela lasergame med min mammas företag. Efter 40 minuters spelande var jag sjöblöt av svett, men det var förfärligt roligt!

Sen bar det av hemåt igen, hämta Skrutt, duscha hela familjen, byta om, sminka och sen iväg till mina föräldrar för lite umgänge innan vi tillsammans gick till Gästis för ett julbord. Det var ett hyffsat julbord. Maten föll mig i smaken och utbudet tycker jag var bra. Däremot var det lite dåligt med påfyllningen, men det dröjde ändå inte särskilt länge innan ny mat kom. Men det kanske hade varit bättre med påfyllning innan den förra omgången var slut.

Efter några timmars trevligt umgänge promenerade vi hemåt, samma väg som jag redan gått två gånger tidigare idag. Vendela var lika lätt att ha att göra med som alltid. Hennes mostrar ansvarade för henne under kvällen och hon uppförde sig strålande!

Nu är jag så trött att ögonen går i kors, men jag behöver tvätta Nasse innan Vendela ska fotas imorrn så jag väntar på att hon ska somna så jag kan sno honom.. Lika bra att använda den väntetiden till att läsa några sidor i kurslitteraturen... Men snart är det sängen som gäller!

"Miiiin!"

Barn lär sig en del på dagis. Hon hade precis avslutat sin middag och jag tänkte torka av henne med lite papper. Då tog hon pappret ur handen på mig och skrek "Min!". Jahapp! Då var det slut på generositeten för ett tag.

Det är trevligt när barn utvecklas, men när de lär sig såna där jobbiga saker som "Min!" och "Nej!" är det så där jätteroligt. Jag sov middag på eftermiddag och blev sen väckt av Vendela. Vi låg och myste en stund, jag i min säng under täcket och Vendelas i Richards säng under hans täcke. Sen kom Richard och ville också vila lite så han la sig mellan mig och Vendela, men då blev hon fullständigt galen. Hon skrev bara "Nej!" och "Bort!" till honom hela tiden! Och när han la sig lite närmare blev hon helt hysterisk och började grina! Knasiga lilla unge, sno pappas säng och sen inte låta honom ligga där själv!

Idag slutade jag tidigt och då åkte vi hela familjen ner till kinarestaurangen och åt lunch. Vendela fick en julklapp av ägaren, en stor chokladask inslagen i julpapper. Synd bara att hennes mamma är den som tömmer den där asken...

När vi kom hem sov jag som sagt i några timmar och sen gjorde jag klart ännu en uppgift på hemtentan. Måste säga att jag faktiskt är rätt stolt över mig själv som håller mig till det schema jag lagt upp för att hinna med allting i både jobb och plugg.

Igår fick jag förresten världens kalldusch när det gäller pluggandet. Jag har sökt fem kurser till våren, två som jag ville läsa och tre reservkurser ifall jag inte skulle komma in på de jag ville läsa. Sen igår fick jag antagningsbeskedet och då står det att ALLIHOP(!) är inställda! Jag letade reda på fakta på skolans hemsida och där gick rektorn ut med ett blogginlägg redan för en månad sen och skrev att massor av kurser ställts in som följd av att regeringen gett skolan minskat utbildningsuppdrag. Jag är förbannad både på regeringen, som inte kunde komma med sin information innan sista ansökningsdag, och på skolan som inte har skickat ut ett meddelande till studenter som redan är registrerade vid skolan och som drabbas av de inställda kurserna.

Jag vet just nu inte vad jag ska göra. Jag har mailat studievägledningen på skolan och önskat snabb information om vad jag kan läsa istället och sen blir det till att försöka sent till andra skolor. Och är det redan fullt så är jag körd, då kan jag inte läsa något till våren och därmed blir min examen försenad. FÖRJÄVLIGT!

Det går rätt allmänt dåligt på många fronter för mig för tillfället. Jag har beställt en jädrans massa julklappar på nätet och det verkar inte som att någon har blivit rätt... Först beställde vi dagiskorten på Vendela, men när vi hämtade dem i brevlådan hade de blivit vikta i posthanteringen. Sen hämtade jag ett paket från cdon.com på Ica igår och när jag öppnade det fanns bara en av de två böcker jag beställd däri, trots att det stod på leveranspappret att båda hade skickats. Hur bevisar jag att jag bara fått en liksom? Idag kom en till försändelse från cdon direkt i brevlådan och då var fodralet på cd-skivan spräckt. Väntar på tre paket till och de får allt se till att vara i bra skick, annars hinner jag ju inte få nya till jul!

Lite mer pluggande nu innan vinnaren av Idol presenteras!




Slutkörd

Inte nog med att jag blir trött av det sjuttioelvatusen saker jag har att göra, utan nu har Vendela börjar vakna på natten också!

I fredags natt var hon ju uppe hur länge som helst och i måndags och tisdags natt vaknade hon också. Men då fick hon inte komma upp, utan det var sova i sängen som gällde. Hon var riktigt, riktigt ledsen och bara grät och grät och grät. Det gör ont i mammahjärtat att se sitt barn så ledset, men samtidigt så orkar ingen med att hon ska komma upp i flera timmar på natten. Under tisdagsnatten satt jag hos henne i över en timme. Hon var jättetrött, men ville ändå upp. Jag la henne ner så fort hon reste sig upp och större delen av tiden låg hon ner och grät. Hon kastade både napp och Nasse (eftersom de betyder sova) och bara låg och var ledsen. När hon sen accepterade både Nasse och napp lugnade hon ner sig och till sist (efter klockan två) somnade hon.

Igår vaknade hon igen, men då gick vi bara in och la henne igen utan att stanna kvar och då tog det bara en timme för henne att somna om. Hon är vansinnigt trött både på morgonen och på kvällen, vilket inte alls är konstigt. Nu är hon dessutom sjuk! Hostar som bara den och jag tror att hon fick feber nu på kvällen.

Själv är jag så trött att jag inte orkar ta tag i något. Jag pluggade jätteduktigt igår och fick klart massor med uppgifter. Idag gick det inte lika bra. Jag satt med samma förbannade tal i över två timmar och det bara vägrade bli löst! Fruktansvärt irriterande, för det som inte gick ihop var inte något nytt, utan sånt jag kan sen innan, men jag gjorde bara fel hela tiden. Kanske för att jag är trött...

Nu tänker jag iallafall duscha och hoppa i säng.



Näst sista veckan

Snart är det lov. Gudars vad jag behöver mitt jullov i år! Men först ska det rättas nationella prov... Både i svenska och matte. Kul jul!

Idag hade vi inga eftermiddagskonferenser, vilket resulterade i att jag fick en himla massa gjort under eftermiddagen!

Eftersom helgen kändes så spretig med en massa plugg i lördags och Richard som jobbade hela söndagen så gjorde vi en familjeutflykt idag istället. Det blev middag på Donken och sen lite shopping på Ica Maxi. Vi köpte förstås bara mat, men det är ändå roligt att titta lite på kläder, leksaker, filmer och sånt. Eller jo, en Mamma Mu-film för 29 kr blev det till Vendela också.

Snart är det nytt år också. Det blir alltid så knepigt på högtider - vem ska man fira med? Innan Vendela fanns stod det mellan att vara med mina vänner eller med Richards vänner. Nu finns det en kategori till; våra föräldravänner. Det gör ju inte valet direkt lättare!

Hmm.. Det finns inte mycket mer att skriva om en måndag som denna. Passar väl på att berätta lite om Vendela som utvecklas i raketfart! Hon pratar en himla massa, mest sånt man inte förstår, men många ord begriper man faktiskt. När det är sängdags (eller om hon nattar nån docka eller så) säger hon alltid "Kov gott" och slänger iväg en massa slängpussar. Går man med henne på Ica säger hon direkt "Kojv" (korv) eftersom Richard brukar gå med henne där efter dagis och proppa i henne gratiskorv i provsmakningen. Så nu är hon besatt av korven! Sen är det en hel drös med ord hon säger i rätt sammanhang och hon förstår säkert tio gånger så många.

Hon är även jätteduktig med att gå på pottan. Hon har en pottbok som hon får klistermärken ur varje gång hon kissar på pottan och alla 25 klistermärken är snart slut! Hon kan säga till innan hon ska kissa att hon behöver gå på pottan, men det gäller bara om det är sovdags och man har lyft i henne i sängen... I övrigt verkar det inte vara några problem att kissa på sig, oavsett om hon har blöja eller inte.

Nu ska jag förbereda mig inför talen mina elever ska hålla imorgon! Hoppas innerligt att Vendela håller sig frisk i två dagar till, så jag slipper vabba. Det börjar se lite mörkt ut med tanke på den hostan hon har...


En månad kvar...

...till Skruttfia blir 2 år! Det är helt vansinnigt vad tiden gått fort!

Jag har idag firat hennes 23-månaders dag med att först få sovmorgon till halv nio. Sen duschade vi tillsammans innan det blir frukost. Mellan allt morgonbestyr satt jag på facebook några minuter åt gången och upptäckte att någon skänkte bort en sideboard från Ikea i björkfanér. En sån har jag varit inne på att köpa flera gånger begagnat, men aldrig riktigt kommit mig för, men nu var jag snabb som tusan och tjingade den. Sen åkte jag och Vendela upp och hämtade den. Inte helt felfri kanske, en benet sitter löst och den har en vattenskada på ena dörren, men det var inga stora grejer och den var ju gratis!

Den ser ut som på bilden fast i björk som sagt.


Så nu åker den gamla tv-bänken ut så får den här fungera som dvd-skåp istället. Hur bra som helst!

Efter att vi baxat ut åbäket i garaget åkte jag och Vendela vidare till min farfar för en fika. På vägen hem var det tänkt att Vendela skulle somna, men det tänkte inte hon. Hon somnade inte förrän vid kvart över fyra och sen väckte jag henne vid fem för middag.

Mätta och belåtna promenerade vi upp till Kyrkcentrum för att lyssna på gospelkören Heavenly joy och Richard som spelade trummor. Vendela var så där typiskt barn precis innan konserten skulle börja. Det var alldeles knäpptyst och då fick hon syn på Richard och skrek "PAPPA!" rakt ut flera gånger. Hon tyckte absolut att han skulle vinka till henne. Gullunge!

Trots att det blev väldigt sent för en liten tvååring som ska upp tidigt imorrn för att gå till dagis så uppförde hon sig fantastiskt bra (som vanligt!). Glad och nöjd hela tiden och somnade som en stock när hon kom hem.

Nu blir det sängen för mig. Godnatt!


Det där med att ta ut saker i förskott...

Fantasiska fredagen slutade som en riktig fiaskofredag! Vendela vaknade vid 23 och sen var hon igång till närmare 03. Jag vet betydligt roligare saker man kan ägna fyra timmar av en fredagsnatt åt än att försöka få en 2-åring att sova.

Hon brukar aldrig vakna på natten och gör hon för ovanlighetens skull det brukar det gå att ge henne lite vatten så somnar hon om igen. Men nu gick ingenting. Efter att hon gråtit sönder sig i sängen fick hon komma upp en stund och sitta i soffan med Richard. Sen tillbaka i sängen - omöjligt! Vi gick och la oss runt halv ett och då fick hon försöka sova med oss - omöjligt! Tillbaka i egen säng - omöjligt! I vår säng igen, låg stilla en stund, sen ville hon till sin säng. Med sig i sängen fick hon en hel uppsjö med grejer från leksaksservisen och dem lekte hon med i över en timme innan hon gnällde lite, fick sakerna bortplockade, ny blöja och sen la sig och läste en bok innan hon äntligen somnade.

Det är verkligen svårt det där med hur man ska göra när barn vaknar på natten. En del tar upp dem i sin egen säng och låter dem sova vidare där. Men jag vill inte ha barn i sängen på natten (det är illa nog med Tuborg som vräker sig över mer än hälften). Sen säger andra att man aldrig ska ta upp barnet ur sängen på natten. Men när man väl står där med ett jätteledset barn så är det inte så enkelt att göra nånting. Särskilt inte om man dessutom är dödstrött och bara längtar efter att få sova själv. Vendela fick komma upp igår, men skulle hon vakna flera nätter i rad skulle hon få ligga kvar och jag skulle lägga mig på en madrass bredvid. Vi kan ju inte ha lekstund varenda natt!

Nu sover hon än så länge. Får se hur det slutar, men i natt tänker iallafall jag köra i proppar i öronen och låta Richard springa upp till henne ifall hon vaknar.

Idag har jag känt mig som en sån där grymt dålig mamma. Jag fick sovmorgon till tio, sen åt vi en lång brunch tillsammans med massor av bus, men efter att Vendela sovit middag skickade vi iväg henne till faster och farmor och farfar. Sen ägnade jag hela dagen åt att räkna den där fördömda matten och jag skulle så mycket hellre vilja vara med min lilla Skrutt! Visserligen har vädret varit skit, men vi kunde ha åkt till något lekland eller lekt med lera, bakat eller ritat. 

Jag får ta igen det imorrn! Då tänker jag inte plugga en sekund utan bara leka med henne hela dagen. Det går förresten skit med matten så jag vet inte om det är värt all tid jag lägger ner... 

Nu ska jag ge mig på lite mer sinus och cosinus innan jag lägger mig. 


Fantastiska fredag!

Fredag är verkligen veckans mest speciella dag! Man känner den där friheten att man snart är ledig, men ändå har man inte en helt ledig dag som är fylld med en massa saker som ska göras.

Mina fredagar är nog lite heliga. Jag slutar till lunch och sen är ingenting inplanerat på hela eftermiddagen eller kvällen och det är verkligen hur skönt som helst!

Idag började jag med två väldigt bra lektioner. Eleverna satt som små ljus och räknade! Det var som att jag kände att jag störde när jag efter 80 minuter bröt tystnaden för att tala om att lektionen var slut.

Efter att ha klarat av lite pappersarbete åkte jag hemåt. På vägen plockade jag upp två elever som skulle till Bålsta. Jag förstår inte riktigt varför en del av mina kollegor vägrar att plocka upp elever längs vägen. Jag tycker det är jättetrevligt att få chansen att träffa dem utanför klassrummet och prata om annat än bara svenska eller matte. Förutom att det är intressant att höra om deras liv och deras hundar så känns det som att det ger en lite bättre relation även i klassrummet. Att man tar udden lite av den där distansen som annars finns mellan lärare och elev.

Richard och jag lunchade på kinarestaurangen, precis som de senaste fredagarna. Men nog var det nog sista gången på ett tag, för jag känner att kinamaten står mig upp till öronen för tillfället.

Väl hemma dök jag i säng en stund innan jag hämtade Vendela på dagis. Det är så kul att se att hon inte längre kommer springandes med en lättnad i ögonen när man kommer. Istället bygger hon vidare med det hon håller på med och är inte alls särskilt sugen på att gå hem. Dock behöver det kanske inte gå till överdrift. Nån dag när jag kom för att hämta så hoppade hon upp i frökens famn och kramade henne jättelänge och ville inte alls gå till mig. Det kändes i mammahjärtat! Men det är klart det är bättre att det är så än att hon inte vill vara där. 

När jag hämtat Vendela åkte vi till Jakan för en shoppingrunda. Tanken är att Vendela ska fotograferas snart i en studio och då vill jag att hon ska ha lite fina kläder. Jag menar ju inte att hon inte har fina kläder redan, men jag ville ha något nytt och lite annorlunda. Därför blev HM destinationen. Jag handlar ju nästan alltid på Lindex eller möjligen Kappahl annars. Men nu hittade jag en ursöt klänning med tyll i kjoldelen för 129. Sen en stickad klänning för 99. Det var just en stickad klänning jag var ute efter. Sen köpte jag även en stickad kofta för halva reapriset på bebisavdelningen. Klänningarna var i storlek 98/104 medan koftan var i 86.. Men den satt rätt bra och var ju tillräckligt billig för att det skulle kännas värt att köpa den fast den kanske är för liten om en månad. Eftersom jag hade ett gammalt presenkort slutade kalaset på 110 kr från mitt eget konto. Inte helt tokigt.

Tyllklänningen:


Sen gick vi in en sväng på Kappahl också. Eftersom jag fick 30% rabatt på hela köpet där så köpte jag en julklapp till Richard. Sen blev det ett par strumpbyxor till Skrutt också när jag ändå var i farten. Nu när jag kollade kontot har jag 7 kronor kvar. Skojigt! Men pengar är väl en världslig sak? Det kommer snart nya!

Snälla moster Emma var med och shoppade (eller hon sprang snarare efter Vendela som busade så hon kiknade mellan alla kläder). Tillbaka i hålan gick vi en sväng på Ica också för att inhandla middag (tur att matkortet har pengar kvar!). Trots fredagskväll så köpte jag faktiskt inget godis! Istället blev det en låda fryst frukt som vi körde i ugnen i några minuter och åt med glass. Hur gott som helst!

Jag har förresten inte haft migrän varken igår eller idag. Det är en bra märklig känsla att plötsligt inte ha ont när det blivit en vana att ha det. Men jag är tacksam för varje minut jag slipper smärtan!

Igår hände inte mycket. Vendela öppnade första luckan på chokladkalendern jag köpte på hemvägen. Sen på kvällen åt jag middag med min mycket saknade kollega Hanna. Vi avslutade kvällen med en varsin kopp te hemma i vårt kök.

Nu ska jag nog pallra mig i säng. Imorrn blir det plugg hela dagen!


RSS 2.0